top of page

"Співець української душі" До 215-річчя з дня народження М.В.Гоголя


Миколу Васильовича Гоголя називають містиком, сатириком та провидцем життя. Здавалось би, про одного з найхрестоматійніших авторів, літературні твори якого знайомі кожному зі шкільних років, ми знаємо все. Але цей письменник і досі залишається нерозгаданою загадкою. Все життя його переслідувала містика, і після смерті письменника залишилось більше питань, ніж відповідей.

Цікаві факти про письменника:

  • Гоголь відчував пристрасть до рукоділля. В’язав на спицях шарфи, кроїв сестрам сукні, ткав пояса, до літа шив собі шийні хустки.

  • Гоголя цікавила мода, він намагався від неї не відставати й не втрачав нагоди похизуватися своїм гардеробом, хоча фінансові можливості його були завжди скромними.

  • Свого часу чорні фраки набридли письменникові, тож він почав шукати гарне сукно синього кольору, підбирав до нього великі металеві ґудзики.

  • Письменник обожнював мініатюрні видання. Не люблячи і не знаючи математики, він виписав математичну енциклопедію тільки тому, що вона була видана у форматі 10,5 × 7,5 см.

  • Гоголь любив готувати і пригощати друзів варениками та галушками. Один з улюблених його напоїв – козяче молоко, яке він варив особливим способом, додаючи ром. Це куховарство він називав гоголем-моголем та часто, сміючись, говорив: «Гоголь любить гоголь-моголь!»

  • Ще одним захопленням Гоголя був ландшафтний дизайн. Він із натхненням займався плануванням домашнього саду, висаджував у певному порядку дерева. Знав багато письменник і про корисні властивості польових рослин. Його приятель Лев Арнольді згадував, з яким піднесенням Гоголь розповідав про рослини, які траплялись їм дорогою, називав латиною і так, як іменували селяни, які їхні властивості та як їх уживати.

  • Письменник ходив по вулицях і алеях зазвичай з лівого боку, тому постійно стикався з перехожими.

  • Гоголь дуже боявся грози. За словами сучасників, негода погано діяла на його слабкі нерви.

  • Він був вкрай сором’язливий. Як тільки у компанії з’являвся незнайомець, Гоголь зникав з кімнати.

  • Гоголь часто, коли писав, катав кульки з білого хліба. Друзям він казав, що це допомагає йому у вирішенні найскладніших завдань.

  • У кишенях у Гоголя завжди лежали солодощі. Живучи у готелі, він ніколи не дозволяв прислузі відносити поданий до чаю цукор, збирав його, ховав, а потім гриз шматки за роботою або розмовою.

Микола Васильович пристрасно захоплювався всім, що потрапляло в поле його зору. Бачити й створювати красу, примножувати її – мабуть, це і є та риса, що об’єднувала всі захоплення Гоголя. Любов до прекрасного простежується в усьому, до чого торкнувся його талант і геній.

Сьогодні, 1 квітня, у день, коли виповнюється 215 років від дня народження письменника Миколи Гоголя, Державне агентство з питань мистецтв та мистецької освіти оприлюднило результати літературної премії імені М.В. Гоголя. Цьогоріч лауреатом премії став український письменник Василь Іванина із романом «Каяття гетьмана Розумовського». Також члени Комітету відзначили вартими уваги та прочитання повість Юрія Гришка "Світло в пітьмі сяє.

Вашій увазі корисні посилання:

30 переглядів
bottom of page