top of page

День спротиву окупації Автономної Республіки Крим та м. Севастополя

Оновлено: 9 лют. 2023 р.


Дев’ять років тому російська федерація розпочала збройну агресію проти України. Все почалось в Криму. Диверсійні групи рф почали спроби захопити кримський півострів.




26 лютого 2014 року на заклик Меджлісу кримськотатарського народу до Верховної ради Автономної Республіки Крим вийшли тисячі кримських татар, українців та представників інших національностей чинити спротив російській окупації та заявили всьому світу про цілісність України.




26 лютого 2020 року Президентом України Володимиром Зеленським був підписаний Указ №58/2020 про «День спротиву окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя».

Міжнародні організації визнали окупацію та анексію Криму незаконними та засудили дії росії.


За час окупації півострова:


1. Росія використовує Крим, як військову базу та плацдарм для наступу на материкову Україну.


2. Україна зазнала через окупацію Криму грандіозних збитків - близько 135 млрд доларів. Зруйнована економіка Криму. Сам півострів використовується, як хаб для перевезення та подальшої реалізації товарів, награбованих за час повномасштабної агресії на материковій Україні.


3. У Крим переміщено більше 250 тис. росіян, а для місцевих жителів створюються нестерпні умови проживання. Політичне переслідування в окупованому Криму триває. 138 громадян України кримського походження ув’язнено з політичних мотивів.


На сьогодні Україною створений міжнародний консультаційно-координаційний формат Кримська платформа. Це сприятиме поверненню Криму до складу України.


Наразі, спротив триває по всій країні. Спротив і боротьбу чинять наші Збройні сили України, урядові структури, кожен громадянин України!

Даємо повномасштабну відсіч ворогу!

Повернемо всі українські території!



Пригадати послідовність тих подій можна, відвідавши Віртуальний музей російської агресії на сайті Українського інституту національної пам`яті




13 переглядів

Останні пости

Дивитися всі
bottom of page